Термолепилици за херметички спакувана храна – лесно, брзо, сигурно!

Термолепилици за херметички спакувана храна – лесно, брзо, сигурно!

termolepilica

lavezzini SV300

Кога се работи за храна, многу е важна хигиената и безбедноста. Посебно во време на пандемија, треба да се внимава уште повеќе да се запази синџирот од точката на готвење додека да стигне до потрошувачот, да биде максимално испочитуван и храната да биде хигиенски и практично спакувана.

Кај нашите угостители и производители на готова храна се посебно популарни нашите термолепилици за пакување во пластични канчиња. Тие работат на следниот принцип: храната се става во пластично канче, канчето се става во машината, се повлекува фолија колку што е потребно, и се спушта капакот, кој се крева автоматски кога процесот на лепење ќе заврши.

Машините се вистински хит бидејќи ракувањето со нив е брзо и лесно. Храната е убаво спакувана и може да се транспортира без страв од истурање, валкање и слично.

готови оброци во МАП/cooked meals in MAP

готови оброци во МАП/cooked meals in MAP

pp tray

pp tray

pp tray

pp tray

На машините се користи калап со димензии по желба на клиентот, и може да се мануваат и повеќе калапи во зависност од  потребите на клиентот, замената е лесна и брза. Побарајте понуда на 078/703886 или vivavakoffice@gmail.com.

МАШИНИ ЗА ПАКУВАЊЕ НА ХРАНА ВО МОДИФИЦИРАНА АТМОСФЕРА

МАШИНИ ЗА ПАКУВАЊЕ НА ХРАНА ВО МОДИФИЦИРАНА  АТМОСФЕРА

KV600 traysealer

машина за пакување на храна во МАП/ machine for MAP traysealer food packaging KV600

Пакување во модифицирана атмосфера (MAP- Modified Atmosphere Packaging) значи пакување на храната во опаковка во која се изменети пропорциите на кислород, јаглерод диоксид, азот, водена пареа и елементи во трагови. Овој процес е хигиенски што е особено важен во време на пандемија, но и без тоа, безбедноста на храната не треба да подлежи на компромис. Ваквото пакување ја ограничува микробната и биохемиската активност. Процесот се врши такашто се вади воздухот од опаковката и со специјални цевки се вбризгува контролираната мешавина на гасови. Овој тип на пакување е идеален за готови оброци, свежо месо, месни производи, риба и морски плодови, пекарски производи, свежо и сушено овошје и зеленчук, свежи тестенини, јаткасти плодови, млечни производи итн. Тоа е вистински избор за пакување на речиси сите типови храна, со тоа што се одржува свежината најдолг можен период и се минимизира загубата поради расипување.

Автоматска машина за пакување на храна во МАП/automatic bowl closing machine for MAP

Автоматска машина за пакување на храна во МАП/automatic bowl closing machine for MAP

Овие машини може да бидат полуавтоматски и автоматски, во зависност од кој капацитет му е потребен на клиентот, може да се посоветува и да се одбере погодна машина што ќе ги задоволува неговите потреби.

готови оброци во МАП/cooked meals in MAP

готови оброци во МАП/cooked meals in MAP

пакување на храна

пакување на храна

свежо месо во МАП

свежо месо во МАП

Во Вивавак Компани може да се најдат сите материјали коишто се неопходни за ваков тип на пакување: пластични канчиња, фолија, капаци, абсорбирачки подлоги, како и специјалните машини со кои се врши овој процес. За повеќе информации дојдете да не посетите или јавете се на 078 703 886.

ТРИ ПРИЧИНИ ДА ИЗБЕРЕТЕ ШОК ЛАДИЛНИК ЗА ВАШЕТО ПРОИЗВОДСТВО!

flash 10-2

Три причини да изберете шок ладилник за вашето производство и да бидете чекор пред другите! Секоја комерцијална кујна, без разлика дали е тоа кетеринг, ресторан, слаткарница или погон за производство на смрзната храна (месо, риба, овошје, зеленчук…) треба да го има овој ладилник како составен дел од инвентарот. Шок ладилникот претставува комора во која може брзо да се изладат и замрзнат производите. Зошто треба да инвестирате во ваков ладилник:

1. Подобар квалитет и изглед на храната. 

Шок ладилник

Шумски плодови замрзнати во шок ладилник

Производите изгледаат свежо, се минимизира стеснувањето и калирањето. Ова значи само по себе дека се заштедува на производ, се намалува загубата што би настанала со конвенционалниот начин на смрзнување. Не се создаваат кристали од водата, не се нарушува структурата на храната, се зачувува формата и убавиот изглед на производот исто како да е свеж, и кога ќе се одмрзне, има свежина и арома која не се губи во процесот на замрзнување.

2. Заштедувате време и пари.

Со самото тоа што ќе ја намалите загубата, трошите помалку време на замрзнување, заштедувате време и пари. Ладилникот ви овозможува и готвени оброци да подготвите пред време и со тоа што ќе ги замрзнете брзо во шок ладилник ќе имате на располагање свеж оброк како на денот на замрзнувањето, со непроменета боја, форма и арома. Затоа можете да бидете однапред подготвени дури и за големи настани, како би можеле да заштедите на труд, време и што е најважно ќе избегнете стрес.

3. Безбедност.

Безбедноста на храната е на прво место, а со тоа што значително се скратува времето на замрзнување, се скратува и изложеноста на потенцијална опасност од бактерии и други патогени микроорганизми.

flash 10

Вивавак Компани ви нуди високо квалитетни шок ладилници со разни капацитети за вашите различни потреби. Ладилниците имаат опција за позитивно и негативно разладување, од +3 до -18 степени целзиусови. Во стандардните опции се вклучени и сонди за испитување на температурата во внатрепноста на ладилникот, како и во внатрешноста на производот. Идеални се за ресторани, пекари, слаткарници, кетеринг, производство на смрзната храна (овошје, зеленчук, месо, риба…) Контактирајте не за понуда или дополнителни информации. Стоиме на располагање!

Пакување во модифицирана атмосфера (MAP)

MAP

Пакување во модифицирана атмосфера (MAP- Modified Atmosphere Packaging) значи пакување на храната во опаковка во која се изменети пропорциите на кислород, јаглерод диоксид, азот, водена пареа и елементи во трагови. Овој процес ја ограничува микробната и биохемиската активност.

Процесот се врши такашто се вади воздухот од опаковката и со специјални цевки се вбризгува контролираната мешавина на гасови.

MAP sausage

Предности на пакувањето во модифицирана атмосфера:

  • ги штити од оксидација намирниците кои содржат масти и ароматични материи;
  • ја одржува свежината на намирниците;
  • обезбедува подолг рок на траење без промена на боја.

Модифицираната атмосфера претставува водечка технологија во зачувување на прехрамбените производи. Технологијата на пакување во модифицирана средина се состои во примена на гасови во тек на пакувањето на различни производи со цел да се одржи квалитетот од производителот до потрошувачот.

Овој тип на пакување е идеален за месо, месни производи, риба и морски плодови, пекарски производи, свежо и сушено овошје и зеленчук, јаткасти плодови, млечни производи итн. Тоа е вистински избор за пакување на речиси сите типови храна, со тоа што се одржува свежината најдолг можен период и се минимизира загубата поради расипување.

Материјалите за пакување се комбинација од различни пластични материјали (PET, APET, HDPE, PP, PVC, CPET, EVA). Треба да се одликуваат со следново:

  • механичка јачина – граница за водена пареа (за да се спречи губење на тежина и дехидратација);
  • гасна бариера;
  • особини против замаглување (antifog).

MAP

Во Вивавак Компани може да се најдат сите материјали коишто се неопходни за ваков тип на пакување: пластични канчиња, фолија, капаци, абсорбирачки подлоги, како и специјалните машини со кои се врши овој процес. За повеќе информации дојдете да не посетите или јавете се на 078 703 886.

НОВО во Вивавак Компани! Опрема за Sous Vide начин на готвење!

sous videНОВО во Вивавак Компани! Опрема за Sous Vide начин на готвење! Sous-vide (су вид) е начин на готвење и доаѓа од француските зборови sous vide што значи “под вакуум”. Овој метод на готвење се одвива такашто храната е прво спакувана во вакуум кеси, а потоа се става во водена бања на ниска температура со постојано контролирање на температурата. Храната на овој начин се готви подолго од обично, и на пониска температура.

Целта на овој вид на готвење е намирниците да бидат ранмномерно зготвени, и да се осигураме дека внатрешноста на храната е добро зготвена без да се изгори надворешноста. Друг бенефит од ова готвење е што храната ја задржува својата влажност и кревкост – не испарува и не гори. Храната ги задржува природните ароми и сокови што во било кој друг процес на готвење ги губи.

НОВО во Вивавак Компани! Опрема за Sous Vide начин на готвење!

Вметнувањето на храната во водената бања на точно определена температура спречува прекумерно готвење на храната. Кај конвенционалното готвење како печење во фурна или на скара, храната е изложена на премногу високи температури и речиси е невозможно да се утврди оптималното времетраење на готвење со цел да не биде недоволно зготвена или изгорена.

Најголемиот бенефит кај sous vide готвењето е што на ниските температури кои што се препорачани, клеточните ѕидови на храната не пукаат. На пример, при готвењето на месо, цврстиот колаген во сврзното ткиво може да биде хидролизиран во желатин без да се предизвика денатурација на протеините до тој степен што би се стврднала структурата и би се изгубила влажноста на месото. Напротив, кај зеленчукот, премногу мек зеленчук е знак на прекумерно готвење. Со sous vide методот зеленчукот ќе биде темелно подготвен и пастеризиран без да ја изгуби цврстата структура и свежина.

Дополнително, зачините, билките и сосовите кои се ставаат на храната непосредно пред вакумирање ја зачувуваат нивната арома многу поинтензивна отколку при конвенционалните методи на готвење и маринирање.

Вакумирањето во овој процес е важно затоа што овозможува храната да биде уредно и хигиенски спакувана, и да се складира многу подолго време во фрижидер, што е особено погодно за кетеринг услугите во ХОРЕКА секторот. Исто така, со вакумирањето се вади кислородот од спакуваниот производ, што спречува оксидирање на состојките на храната.

Опрема која е потребна за sous vide начинот на готвење е машина за вакумирање и систем за бавно готвење со помош на водена бања.

sous vide комплетВивавак Компани нуди високо квалитетни машини за вакумирање и системи за бавно готвење од Италијанскиот бренд Lavezzini, како и вакуум кеси за пакување на намирниците кои што би ги готвеле на овој начин. Заборавете на старомодниот начин на готвење и овозможете им на Вашите потрошувачи врвно гастрономско искуство!! За повеќе информации како и да закажете презентација, може слободно да не контактирате на 078 703 886 или vivavak@gmail.com.

Термособирачки кеси за вакуум пакување.

Термособирачки кесиТермособирачки кеси се вакуум кеси со широка примена во прехранбената индустрија. Се користат за пакување на еднокоморни и двокоморни вакумерки. Имаат сличен состав на обичните вакуум кеси, повеќе слоеви на PA (polyethylene) и PE (polyamide) со тоа што имаат и дополнителен слој EVOH (ethylvinyl alcohol) којшто пружа дополнителна заштита. Поради тоа овие кеси се одликуваат со поголема цврстина, повисок сјај, повисока отпорност на продупчување и губење на вакуумот (до 10 пати посилни од обичните вакуум кеси).

термособирачки кесиЕдна од најпозитивните нешта кај термособирачките кеси, а што воедно е недостаток кај обичните вакуум кеси, е тоа дека откако ќе се вакумира производот, и истите ќе се изложат на врела вода (75-90ºC, 2-3 секунди), се стеснуваат и го добиваат обликот на производот. Тоа е голем плус за визуелната презентација на производот. Така спакуваниот производ има подобра визуелна презентација бидејќи термособирачките кеси имаат повисока транспарентност и речиси и немаат видливи ќошиња и рабови.

Термособирачки кеси за вакуум пакување.

Термособирачките кеси нудат голем избор на решенија за пакување на кашкавал, месо и месни преработки, како и замрзната риба, месо, и месо со коски. Можат да бидат транспарентни, или во боја, и да бидат изработени во најразлични димензии во зависност од потребите на клиентот. Според намената, термособирачките кеси се делат на 4 основни групи:

  1. Термособирачки кеси за кашкавал. Овие се идеални за разни типови на кашкавал бидејќи дозволуваат респирација, или пропустливост на гасовите што ги испушта кашкавалот додека зрее. Најчесто се обоени (црвени, жолти), иако може да бидат и транспарентни и печатени со флексо печат. Може да бидат правоаголни, со обло дно, во трапезоиден облик, итн. Можат да бидат со прилагодена дебелина (микронажа), во зависност од потребите на клиентот и производот кој се пакува. Исто така, се прилагодува степенот на пропустливост на гасови во зависност од зрелоста на производот кој се пакува.
  2. Термособирачки кеси за месо и месни производи. Овие кеси се идеални за свежо и преработено месо, како и за млечни производи (кашавали и сирења) кои не испуштаат гасови. Нудат одлична заштита на производот и одлична визуелна презентација. И овие кеси доаѓаат во различни форми, бои, транспарентни и печатени, и со прилагодена цврстина за поголеми и потешки производи.
  3. Термособирачки кеси без бариера за замрзната риба и месо. Овие кеси се одликуваат со одлични собирачки својства и висока отпорност на продупчување. Тоа ги прави идеални за замрнзата риба и месо, како и месо со коски.
  4. Термособирачки кеси за термичка обработка на месо и месни производи. Овие кеси нудат одлични механички својства, висок степен на собирање, и издржливост на многу високи температури. Можат да бидат изработени два типа од овие кеси во зависност од тоа дали има потреба производот да се залепи на опаковката или не.

Вивавак Компани нуди широка гама на термособирачки кеси за вакуум пакување со супериорен квалитет. Доколку сеуште не сте сигурни кој метод и која амбалажа да ја примените за пакување на Вашиот производ, може слободно да не контактирате и да договориме состанок за консултација со цел да го изберете адекватното решение за Вас.

Машини за вакумирање од италијанскиот бренд Lavezzini.

Со цел да се обезбеди најдоброто пакување за вашиот производ, истиот треба да се заштити од надворешни влијанија: воздух, вода, микроорганизми, мириси. Притоа треба да се обезбеди подолг рок на траење на вашиот производ. Идеално решение за тоа е вакумирање во вакуум кеси со помош на вакумерките од италијанскиот бренд Lavezzini.

Вивавак Компани е генерален застапник за Lavezzini во Македонија. Овие машини за вакумирање имаат долгогодишна традиција и беспрекорен квалитет, коишто би го задоволиле и најпребирливиот клиент. Машините се со модерен дизајн и опремени со сензори за регулирање на фазата на вакуумот, како и функција за автоматско самопрочистување на вакуум пумпата.

Lavezzini DG30

Машината е конструирана такашто може лесно да се отвори при промена на масло или при потреба од сервис. Капакот се отвара под агол од 90º што овозможува лесен пристап до вакуум пумпата.

lavezzini Vivavak

Брендот Lavezzini располага со широка гама на машини за вакумирање, треј силери, како и апарати за готвење на ниска температура (sous vide cooking). Постојат различни модели на еднокоморни и двокоморни вакумерки кои се разликуваат по капацитетот на вакуум пумпата, димензиите на комората, софтверот со кој работат како и дизајнот според намената.

За сите машини од брендот Lavezzini Вивавак Компани дава гаранција и обезбедува сервис за истите. За повеќе информации околу машините и тестирање на истите, можете да не контактирате на телефонските броеви или на email.

Вакуум фолија за пакување на автоматска вакуум линија.

вакуум фолијаТранспарентната вакуум фолија има за цел да овозможи добра визуелна презентација на производот, максимална долготрајност и свежина на производот, како и заштита од влага, воздух, надворешни ароми и механичка заштита. За разлика од вакуум кесите кои се користат кај еднокоморни и двокоморни вакумерки, вакуум фолијата се користи за пакување на автоматска вакуум линија.

вакуум фолија транспарентна

За овој начин на пакување се потребни два типа на фолија: горна и долна.

Долната фолија треба да биде направена така што да го издржи процесот на термоформирање, притоа на краевите да остане доволно силна за да го заштити производот. Со новите технологии на производство, долната фолија може да има од 3 до 15 слоја, во зависност од бариерата којашто треба да се овозможи. Структрата на оваа фолија најчесто се состои од полиамид (PA), полиетилен (PE), полипропилен (PP) и EVOH. Во зависност од извлекувањето кое е потребно и типот на производот, има различни дебелини на долна фолија, почнувајќи од 80 микрони, па се до 240 микрони.

горна фолија златна

Горната фолија може да биде транспарентна, бела, златна или печатена по желба на клиентот. Дебелината на оваа фолија обично изнесува до 100 микрони, со тоа што таа не се истегнува. Вивавак Компани ви нуди горна и долна фолија со ширина од 70 до 460mm, и дебелина од 60 до 240микрони. Фолијата е со потекло од Европска Унија и ги има сите потребни сертификати и декларации. Има одлично истегнување и транспарентност.

вакуум фолија

Погледнете го видеото за да видите како изгледа процесот на вакуум пакување кај автоматска вакуум линија со термоформирачка фолија.